Jamarska šola 2022 – Vranja jama

Budilka. Po nekaj sekundah možgani ugotovijo, da je nedelja. Naslednja misel: Zakaj imam v nedeljo budilko?. Nekaj sekund. Akcija z jamarsko šolo! Prva ta prava akcija. Del možganov: A lahko še malo dremeža. Drugi del možganov: Gremo!.
Za prvo resno akcijo je bila izbrana Vranja jama, natančneje vadišče pred njo. Na poti, kmalu iz Ljubljane, nas preseneti sneg po drevesih in rahla zaskrbljenost ali nam bodo med vadbo vrvne tehnike zmrznili prsti. Na srečo smo se tečajniki pred prvim vzponom po vrvi odpravili na krajšo krožno turo in se s tem dobro ogreli. V Vranji jami nismo videli obljubljenih človeških ribic, le jamske slikarije 21. stoletja. Pot nas vodi ven iz jame čez drug vhod, nato do Planinskega polja in še v Skedneno jamo. V jami sledi izziv, da moramo kot novopečeni tečajniki po tradiciji iz jame priti brez lučke. Tradicionalnist tega podviga se sicer hitro izkaže za laž, a smo ga vseeno uspešno opravili. Ob prihodu nazaj na vadišče pred Vranjo jamo nas inštruktorji že nestrpno pričakujejo.

Kar naenkrat imam na sebi pas z vso opremo in poslušam navodila kako vso to opremo tudi v praksi uporabljati. Prvih nekaj minut še sledim, potem pa se navodila slišijo nekako takole: narediš to, daš sem, potem sledi to. Ammm? Kaj? Bom že, si mislim. V naslednjem trenutku stojim pred steno in tisti “bom že” se izkaže za pravilnega, sploh ob podpori inštruktorice. Prvi vzpon žemarjenja mi gre kar dobro, celo moja hitrost je pohvaljena. Za navzdol pa sledita dve pomembni lekciji zakaj je potrebno nositi čelado. Prvič, ker lahko komu brcneš kamen na glavo po steni navzdol, če stoji ravno na pravi lokaciji. In drugič, če ti uporaba “stopa” še ne gre najbolje in se kar naenkrat znajdeš ob steni, z glavo obrnjen proti tlom. Ob naslednjih vzponih in spustih postajam vedno bolj suverena, manevri in tehnike mi postajajo vse bolj domači, mišice pa vedno bolj utrujene. Jamarske kondicije mi zagotovo še manjka, a utrujenost je dokaz, da je bil dan več kot uspešen.
Hvala vsem inštruktorjem za potrpljenje, dobro voljo in spodbudne besede. Ob vas je bil krst v vrvno tehniko resnično prijeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *