Jamarska šola 2024 – pod Črnuškim mostom

Tokratno deževno jutro nas je vodilo pod Črnuški most v Ljubljani. Ob 10:00 uri smo se parkirali pri kitajcu in si ponovno nadeli rdeče čelade. Tokrat nas ni pričakala stena ampak vrvni poligon, ki so ga postavili JKŽ-jevi iznajdljivi jamarji. Oblekli smo si izposojeno opremo, nadeli rokavice in si zategnili pasove. Sledil je kratek uvod in praktični prikaz uporabe izposojene opreme. Samo zatakneš, odpneš, pripneš, se spustiš in zablokiraš, medtem ko paziš da si vedno varovan vsaj dvojno– dovolj enostavno. Ha pa temu ni bilo tako, kmalu se je v praksi izkazalo, da vse le ni tako enostavno in hitro pozabiš kakšen korak, vpneš ali izpneš napačno vrv in dobiš kritiko opazujočega jamarja vodnika.

Res je kar pravijo, vaja dela mojstra in res smo se urili in postajali vedno hitrejši in bolj natančni v naših manevrih. Seveda je pomagalo, če si imel s seboj v žepu kakšen košček čokolade za naše jamarje, ki so pazili, da smo bili tečajniki varni. Po nekaj urnem treningu vrvne tehnike smo se lotili tudi vozlov – da bomo pri naslednjem obisku jame lahko naredili svoj »štant« oz. sidrišče. Naučili smo se zavezati osmico in jo vplesti. Preizkusili smo se še v zavezovanju devetke, šestice z dvojno zanko in šestice. Tako da sedaj nihče od nas ne zavezuje več navadnega vozla ampak le še šestice.

Še nekaj kar smo se naučili je » pod mostom nas ne čakajo vedno samo škratje in klošarji, včasih se tam zbirajo tudi pojave v rdečih pajacih imenovani jamarji«.

Comments are closed.