Jamarska šola 2017 – prva vaja vrvne tehnike

V nedeljo 5.3. smo se odpravili na izlet v Izolo. To ni bil kak navaden izlet, ampak prvi tečaj vrvne tehnike, ki smo ga opravili na pokritem poligonu podjetja Anthron. Sprejel nas je Miha in skupaj z ostalimi JKŽjevci postavil poligon. Za tem smo se spoznali z opremo in s pomočjo izkušenih kolegov sestavili svojo kovačijo. In potem je šlo zares…

Najprej se naučimo pripet s prsno prižemo, potem z ročno. Potem odpet, pa spet ročna prižema in vzpon z vrvno zavoro. Ja gor po štriku navzgor z bremzo! Hecna stvar… No, pa saj bo šlo, sem si mislil in se začel spuščat. In je šlo… nekaj časa. Potem v neki točki ostane ročna prižema meter nad mano in plezam “peš” po vrvi na polno da jo ujamem. Ne gre. Uf, dobra šola je tole. Torej se res ne splača zamočit enkrat ko si na štriku. Ja, rajši trikrat razmislit in potem enkrat naredit.

Kmalu že vsi varno na tleh poslušajo Miho, ki razkrije pogostejši in bolj logičen pristop (namreč vzpenjat se s prsno in ročno prižemo, zavoro pa uporabljat le za spust). Jaz nesrečnik na vrvi seveda izkoristim to novo znanje. Pripnem se s prsno prižemo da ne polzim naprej navzdol in si tako rešim rit (no, predvsem veliko energije).

V nadajljevanju dneva je šlo bolj gladko. Žimarjenje, vpenjanje v sidrišča s popkovino, žimarjenje po naslednji vrvi, varovanje zavore in spust. In ponovitev, saj vaja dela mojstra. Bolj smo obvladovali tehniko, bolj luštno je bilo.

Okrog 16h nam je počasi bilo dovolj. Bili smo že utrujeni in lačni. Čas je za pospravljanje poligona, pico in pivo.

Tečajnik Andrej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *