Čistilna akcija v Lajoviclochu

Čistilna akcija v Lajoviclochu. Foto: Peter Gedei

Ohranimo bisere podzemlja – tja odpadki ne sodijo

Člani Jamarskega kluba Železničar iz Ljubljane smo poleti 2007 raziskali in registrirali dotlej še neregistrirano jamo blizu Koblarjev. Poimenovali smo jo Lajovicloch. Dolga je kar 109 metrov in 33 metrov globoka. V njej je večja dvorana in dva stranska rova, kjer je polno kapnikov in celo nekaj jamskih biserov. Vhod v jamo je 22 metrov globoko brezno. Na dnu vhodnega brezna je sredi jamske dvorane posipni stožec iz prodornih skal, ki pa je bil še v septembru tega leta na debelo prekrit z odpadki. Jama predstavlja eno daljših in najlepše zasiganih jam na območju južnega dela Ribniške Male gore oziroma Koblarskega hriba.

Zaradi njene velikosti in ohranjenosti njenih notranjih delov smo se člani Jamarskega kluba Železničar namenili, da jo bomo očistili. Čistilno akcijo, kateri se je osebno pridružila tudi podžupanja Občine Kočevje mag. Darja Delač Felda, je 21 jamarjev našega kluba izvedlo v soboto, 22.9.2007. Akcija je potekala v okviru vseslovenske akcije čiščenja jam pod okriljem Jamarske zveze Slovenije. Istega dne je svoje »osnaženje« doživelo še  6 onesnaženih jam širom po Sloveniji.

Jamarji smo s pomočjo vrvnega sistema na površje dvignili okoli 3 kubične metre odpadkov. Vsebina odpadkov so bile predvsem pivske pločevinke in plastenke, poleg tega pa tudi nekaj plastičnih folij in ostankov embalaže.

Jama je sedaj očiščena. Člani Jamarskega kluba Železničar iz Ljubljane smo tako uspeli v prvotno stanje povrniti enega biserov kočevske kraške pokrajine.

Iztok Trček

Fotografije z akcije si lahko ogledate v fotogaleriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *