Jamarska šola 2022 – Izpit Rakov Škocjan

Smo rekli, da jo bomo, pa smo tudi jo! Jamarsko šolo, namreč.
Še zadnji preizkus je bil klubski izpit 14. 5. in kje bi to lahko lepše izvedli kot v kraškem raju, Rakovem Škocjanu.
Če pomislim na tisti usodni 26. marec, ko smo se morali v Mačkovci odločiti, ali je jamarstvo za nas ali ne. Takrat smo vsi blatni kimali, da se vidimo na klubu in na naslednji akciji, brez da bi zares vedeli, kaj nas čaka. Tokrat pa vsi bolje pripravljeni, tudi če je vročina v kombinezonih in opremljeni z vso opremo in potrebnim znanjem.
Na momente se je verjetno vsak spraševal, kaj zares počne in kako bo lahko uporabljal vso kovačijo na prav način, če ne prej, ko je na zavori visel na kakem previsu.
Pa vendar je uspelo našim inštruktorjem iz nas nekako zgnesti ali obtesati nekaj jamarjem podobnega. In zato izpit ni bil nič težjega in smo ga vsi kandidati prestali brez večjih težav. Najprej vozlanje, prva pomoč in baza jamarskega znanja. Nato še malo zabave na lojtrci, potem pa gas na poligon! Odmik za gor, vozel, sidrišče, in nato še dvakrat čez sidrišče, pa še vozel, prečka in z nogami trdno na tleh.
Verjetno je bila najtežja preizkušnja tega visenje na štantu, ko je toplo sonce že pošteno pripekalo v nas. Pa tudi to smo preživeli.
Res še enkrat hvala vsem, ki ste se potrpežljivo ubadali z nami tečajniki, tudi ko smo že stokrat naredili isto neumnost ali jamrali, da si ne moramo odpreti crolla. Super ste in se že veselimo skupnih akcij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *