Menjava gumbkov

V ponedeljek 1. junija sva se s sodelavcem Jako Petrušo mudila na službeni poti v Bohinju. Ker sva načrtovala sorazmerno zgodnji zaključek obveznosti, sem njemu in Borutu predlagal obisk Ledenke z namenom menjave temperaturnih gumbkov in ponovnega prevohavanja BB pajsaž, ki bi morda odkrile izmikajoči se prehod v večje spuščajoče se rove s kapniki in pravim več deset metrov globokim breznom.
a
Žal sva z delom zaključila pozneje kot sva načrtovala. Zato se nama Borut ni mogel pridružiti midva pa sva oklestila akcijo za iskanje izgubljenih rovov.
a
Vreme se je popoldne stabiliziralo in sprehod je bil v pomladnem popoldnevu pravi užitek.
a
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pred vhodom snega ni več.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ga je pa zato več v vhodnem delu jame. Tudi ledenih kapnikov letos spomladi ne manjka.

Gumbki so bili na srečo še vsi na mestu. Za menjavo je bil že skrajni čas, saj naj bi 3. 6. zapolnili spomin. Stanje je bilo in je odslej tako:
a
Lokacija Predhodni gumbek Sedanji gumbek
Pred vhodom rdeč 1, moder
Vhodna dvorana zelen 2, rdeč
Na prečnici / 3, rdeč
Depandansa Rodica moder 4, moder
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ledena Savica je polna.

Razveselil naju je tudi ledeni steber sredi zaledenelega jezerca.

Razveselil naju je tudi ledeni steber sredi zaledenelega jezerca.

Pred jamo snega ni več. Splošno gledano je ledu še manj kot jeseni. Merilni hlod pod ledeničkom bo to sezono verjetno ostal brez funkcije, saj bo v celoti pogledal izpod ledu. Novih ledenih kapnikov pa je veliko. Tudi na mestih, kjer jih nekaj let ni bilo. Ledena Savica je na primer polna pa tudi v Friedlovi spominski sobi je kar nekaj ledu. Najbolj me je razveselil ledeni steber sredi še vedno solidno zamrznjenega jezera pod ledeničkom Vhodne dvorane. Se pa kapniki kar hitro topijo in rušijo. Enega takih odlomov sva z Jako doživela v prvi osebi. Ko sva stikala pod ledeničkom je nad nama zagrmelo in šrapneli so odfrčali mimo ušes še preden sva se zares skrila za skalo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hlod, ki je služil za spremljanje umikanja ledenička, bo kmalu izgubil svojo vlogo.

Podrobnosti v zvezi s programiranjem gumbokov je kot ponavadi uredil Stržinar. Borut pa se je ponovno izkazal s prehrambenimi in nočitvenimi zmogljivostmi. Obema gre zahvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *