Akcija Pesticidi

Odpadki na vhodu v jamo. Foto: Miha Čekada

Zajemanje vzorca za analizo. Foto: Miha Čekada

V nedeljo, 18. decembra, smo izvedli prvo akcijo projekta Pesticidi. Ideja projekta je za naročnika, Agencijo RS za okolje, narediti pregled vseh jam v zaledju izvira Krke. Pri vsaki jami je naloga pregled odpadkov in zajem vzorcev za analizo pesticidov. JK Železničar je prevzel dve območji v pregled, eno severno od Lučkega dola in drugo neposredno nad izvirom Krke. Vmesno območje pregleduje JK Krka.

V tokratni akciji je bilo vreme sicer pravljično lepo, a snega je bilo mnogo preveč. Prvi problem je že parkirati avto. Gozdne ceste namreč niso splužene, ob robu spluženih lokalnih cest pa je breg snega. Zato smo pregledali le tri jame.

Skedenj pri Žalni

V vrečko zavite živalske kosti. Foto: Miha Čekada

S snegom zasuti sodi. Foto: Miha Čekada

Jama leži tik ob cesti in je temu primerno temeljito osvinjana. V njej najdemo veliko steklovine, vsakovrstne embalaže, sodov, en hladilnik in polno drobnarije. Seveda ne manjkajo niti klavni odpadki (ali morda kak kadaver?), skrbno zaviti v plastično vrečko, da gnijejo čim dalj časa. Na srečo je bila vsebina ob tako nizkih temperaturah zmrznjena in smradu ni bilo. Težko bi si zamislil obisk te jame poleti … Slaba stran zimske akcije pa je v tem, da je bil precejšen del smeti ob vhodu zasut s snegom. Vstop v jamo je namreč prav idiličen v globokem snegu, čeprav je verjetno pod snegom zajeten kup smeti. Ogled jame pozimi torej precej “olepša” stanje jame.

Jama na Žalnskem polju

Ta jama ima nekoliko več sreče, saj se direktno iz ceste ne da vreči smeti vanjo. Ampak za prave lumpe to ni problem – prav potrudili so se in skozi vhodno ožino vanjo navlekli nekaj kosov.

Mirnača

Le redko jamo je doletela tako žalostna usoda kot Mirnačo (Žalnsko brezno, Mirniče jama). Prav do vrha je zasuta z odpadki, tako da niti vhoda ni več.  Podrobnejši opis glej Bilten JK Železničar št. 22 (2001), str. 95.

Miha Čekada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *