Brezno pri gamsovi glavici

Jama se nahaja na Pršivskem krasu in ima vhod na nadmorski višini 1609 m. Dolžina rovov znaša okrog 6 kilometrov in globina 817 metrov – tako je jama dvanajsta najdaljša in deseta najgloblja v Sloveniji. Zbralo se nas je nekaj zagnanih članov in lahko smo začeli s projektom, katerega cilj je potop v sifon Babalu na globini 756 metrov.

V Brezupni dvorani. Foto: Peter Gedei

Bivak Biafra. Foto: Peter Gedei

Pred vhodom v BPGG. Foto: Peter Gedei

Ker smo v starem letu dokaj pozno začeli z delom, smo se odločili, da za ogrevanje in prvo spoznavanje jame opremimo in si ogledamo stare dele do Brezupne dvorane. Z akcijami smo začeli 2. oktobra 2003 zvečer, ko smo najprej znosili vso potrebno opremo do vhoda in opremili jamo do Polstebra. Nadaljevali smo naslednjega dne in akcijo zaključili na globini okrog 350 metrov, to je malo pred Akustično dvorano. 11. oktobra smo se ponovno odpravili v jamo in tokrat se je naše napredovanje nekoliko upočasnilo, saj se je jama iz relativno enostavnih prvih 350 metrov spremenila v prav zahtevno jamo z globokimi, ozkimi in blatnimi meandri, kjer ti je odveč že karbidka, ki visi ob tebi, kaj šele transportna vreča ali dve. Tako smo se takrat prebili le do Čakalnice. Zadnja lanskoletna akcija je potekala 22. novembra, ko se nam je uspelo prebiti do Brezupne dvorane. Malo smo pogledali še v Ogabni meander, ki si, moramo priznati, zasluži svoje ime. Tu smo zaključili z ogledi starih delov. Ker nas je prehitel sneg, je bilo akcij v letu 2003 konec. Takoj ko nam bodo razmere dopuščale, sledi razopremljanje starih delov do Biafre in nato spust v nove dele do dna jame in do sifona Babalu.

V dosedanjih akcijah smo sodelovali Peter Gedei, Mojca in Boštjan Vrviščar, Miha Staut, Ines Klinkon, Uroš Ilič, Jernej Petrovčič, Borut Jurkovič, Nebojša Matijevič in Robi Verbič.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *