Romunija 2001

JKŽ je uspešno organiziral še eno odpravo, tokrat v Transilvanijo. “Dan D” se je zgodil na bivši Dan OF, ko je osmerica popotnikov za devet dni zapustila našo ljubo kokoško.

Čeprav je bila odprava dokaj turistično usmerjena, pa se jamam seveda ni uspela izogniti. Takoj po prihodu smo se nastanili v okolici mesteca Huedin in pod vodstvom domačega jamarja Adija spoznali nekatere jame. Prvi je bil na vrsti sistem Humpleu, ki ima sicer več vhodov, a so naravne umetno zatrpali, da bi obvarovali jamske lepote in jamo zaklenili. Jama je za slovenske razmere veličastnih dimenzij, z ogromnimi dvoranami (največja ima milijon m3 prostornine) in visokimi oboki, razteza pa se v dolžini 42 km v treh nivojih. Pestrost jamskih oblik od jamskega mleka, špagetkov, ponvic  do ogromnih količin monokristalov kalcita veličastnih dimenzij (tudi do 80 cm dolžine, samo nahajališče pa je med največjimi jamskimi nahajališči na svetu), je bilo zadosten razlog za zadovoljstvo ob obisku jame.Naslednji dan smo si ogledali še brezno Cetatile ponorului, ki spominja na Škocjanske jame pri nas (skozi jamo teče reka v dolžini 2,5 km, širina rova je povprečno 10 m, največja višina pa 90 metrov). Nekako spotoma smo skočili še v ledeno jamo Focul Viu, kar naj bi pomenilo nekaj kot “živi ogenj”, sam obisk pa je bil poln spektakularnih spustov na ledeni nivo, pospremljenih s salvami smeha… Igra sonca, ki se je med drevesi in vhodom prebilo do ledenega dna, nam je hitro odkrila, da pri izbiri imena domišljija tokrat ni imela prebujne vloge.

Po jamah smo obiskali še speleološki inštitut “Emil Racovita” v mestu Cluj-Napoca, kjer smo spoznali starosto romunskega jamarstva Josifa Viehmanna, zvedeli nekaj informacij o romunskem jamarstvu in videli 26.000 let star odtis noge jamskega človeka, ki ga je odkril prav Josif.

Nadaljevanje ekspedicije je bilo bolj turistične narave in z jamarstvom razen obiska rudnika soli v Turdi ni imelo več povezave – podrobnosti o Transilvanskem življenju, hrani, ljudeh, cestah, cenah in drugih turističnih znamenitostih pa si boste lahko prebrali v kratkem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *