Novi rovi v Pucovem breznu

V petek sva bila v Pucovem breznu z Urošem in v soboto z Markom Erkerjem. V petek je bila struga posušena že 50m pred ponorom. Na globini 40m je bilo vode za eno lužo v katero so pritekali trije manjši pritoki. Z Urošem sva šla pogledat v vzhodni rov, najprej na -60m k ponovnem pritoku vode. Kljub taki suši je je bilo malo manj kot pred 1 mesecem. Rov v nadaljevanju je bil zalit do roba. Uroš je šel skozi na dah. Strop se čez 1m dvigne, čez 20m pa se ponovno spusti v vodo. V bližini sva šla pogledat še en rov, ki se je tudi kmalu zaključil. Odpravila sva se še do enega manjšega rova v katerega se je že lani tlačila Mojca. Ta rov se začenja že 30m od bifurkacije proti vzhodu in iz katerega zmerno piha. Po 20m vodoravno se navpično dvigne za 10m. Nadaljuje se položno navzgor, tu je polno drobnega peska, kot srednje mleta sol. Kmalu pride ozek spran rov v leziki, ki po 10m preide v kratek peščen rov in dvorano premera 5m. Od tu sta dve nadaljevanji prva navzdol, v 70m dolžine se izmenjujejo prostori premera 5m in višin do 10m do komaj prehodnih ožin. Na tleh je večinoma zemlja. Konča se z ožino 100 x 20cm.
Drugi rov vodi vodoravno v podorne dvorane visoke tudi več kot 20m. Med ozkimi prehodi se spet opazi pesek. Tu je tudi več možnih nadaljevanj. Ura je že bila pozna in sva odnehala.
Z Markotom pa sva šla v zahodni rov. Prepih je bil na začetku močan, potem pa se razgubi. Na koncu, kjer je bil lani sifon sva nadaljevala še 20m, kjer je bil 5m nižje ponovno sifon. To sta dva navpična rova premera 3m, ki se spodaj združita. Voda je tako čista, da se je videlo 10m globoko. Ko sva se vračala sva na 40m globine ponovno slišala slap. Zunaj je 1uro močno deževalo. Pretok na ponoru je bil tak kot pred 1 mesecem.

Milan Ferran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *