Jamarska šola 2018 – Martinska jama

Tokrat smo se odpravili v cca. 1km dolgo Martinsko jamo. Kot vedno smo se ob osmih zjutraj zbrali na Dolgem mostu ter se po krajši jutranji debati z avti odpravili do Kozine. Tam so si geografsko bolj nadarjeni jamarji privoščili kavico, nekateri pa smo namesto tega odšli še na kratek izlet v Vipavo (posledica zgrešenega odcepa na avtocesti). Od tam nas je čakalo še par minut vožnje z avti ter krajši sprehod do vodoravnega vhoda.

To je bila naša prva “res konkretna jama ” letošnje jamarske šole – in res je čudovita! Preden se prvič podaš v take jame si kar težko predstavljaš, kako drugačen svet se skriva globinah. Podali smo se v polno dvoran s čudovitimi kapniki – seveda so se spet našle tudi zavese, na katere se je dalo igrati. Čakalo nas je tudi cca. 15m brezna, ki nam ga je odlično opremila in kasneje tudi razopremila naša tovarišica Petra. Pod zaupanja vrednim vodstvom smo se spustili po vrvi in prvič na terenu preizkusili vrvno tehniko, ki smo jo imeli priložnost vzljubiti že prejšnji teden na steni. Plezanje nazaj gor je bilo morda še celo bolj zabavno. Tokrat so nas v jami spremljali mali podkovnjaki (netopirji), nekaj kosti herbivorov in za kratek čas tudi nekaj Italijanov. Proti koncu jame so nas čakale osupljive ponvice in kotanje z vodo, ki bi bile ob nekoliko toplejših temperaturah še kako mikavne za kopanje. Obiskali smo tudi slavno mesto, kjer je bila slikana miss jamska vila meseca marca letošnjega JKŽ koledarja.

Pretiranih ožin nismo srečali – na veselje tistih, ki smo se v prejšnjih jamah imeli priložnost spoznati s svojo prej nepoznano rahlo klavstrofobijo. Na koncu jame smo si privoščili polurni počitek in malico v romantični osvetljavi karbidk. Spet nam je v jami uspelo preživeti večinski del dneva; brez, da bi se zavedali, kako hitro čas mine v dobri družbi par metrov pod površjem. Okoli osmih zvečer smo se zbrali nazaj pri avtih, kjer so “ ta hitrejši ” tudi že zakurili manjši ogenj – zeblo nas ni. Po preoblačenju v spodobnejšo opravo je sledilo tradicionalno druženje ob pivu, ki smo ga nekateri žal preskočili; pa drugič!

Tečajnica Maša

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *