Jamarska šola 2015 v Vranji jami

V nedeljo 12.4.2015 smo imeli tečajniki šolo vrvne tehnike na steni pred Vranjo jamo pri Planinskem polju. Pred steno se je zbrala kar lepa množica jamarjev , ne samo nas  tečajnikov, prišli so tudi kandidati , ki so vadili za USJD in seveda inštruktorji.

Nekaj časa je trajalo, da so inštruktorji steno  z vsemi vrvmi in sidrišči pripravili za varno plezanje. Lokacija stene je bila na prisojni strani, sonce pa je že lepo grelo, ko smo z manevri začeli, da se je dalo plezat celo v kratkih rokavih. Tečajniki smo se učili vzpenjanja po vrvi , prepenjanja čez sidrišče in spuščanja po vrvi. Pri tem smo uporabljali  prsno in ročno prižemo za vzpenjanje, na katero je privezanana krajša vrvica z zanko za nogo, popkovino za varovanje in zaporo in dodatno vponko za spuščanje. Vsa ta kovačija je pritjena na pas, ki je iz dveh delov: spodnji in zgornji del. Pas mora biti nastavljen na svojo velikost , pred začetkom plezanja pa je treba preveriti, če je na pasu vse pravilno pritjeno in zapeto, kar je nujno potrebno  za varno plezanje.

Vse skupaj je bilo zanimivo in zabavno. Med manevri prepenjanja zapore in prižeme čez sidrišče, sem moral biti res skoncentriran (verjetno tako kot vsak), da se nisem zaštrikal med vrvmi. Vrvne tehnike smo tako šele začeli spoznavati, vendar nas čaka še veliko vaje, da bomo v teh manevrih  lahko suvereni. Vmes smo si vzeli celo čas za piknik. Repertoar je bil na ognju pečene hrenovke na palčki v drugi roki pa paradajz. Pa spremljajoča piksna pira, ki nam je potešila žejo.

Lep sončen dan se je zaključil z dogodkom, ki je dokazal, da jamarska čelada ni samo za v jame, ampak je lahko tudi za na motor, seveda z spremljajočo pvc vrečko v levi roki.

Zapisal: tečajnik Damjan. Fotogalerija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *