Tabor pod Snežnikom

Tabor pod Snežnikom. Foto: J. J. Cerar

Tabor pod Snežnikom. Foto: J. J. Cerar

Po nekajletnem postu je Jamarski klub Železničar v juliju znova organiziral jamarski raziskovalni tabor, tokrat pod Snežnikom. Sodelovalo je 11 članov in članic JKŽ ter gostja Irena iz tržaškega kluba CAT. Za šotorišče smo si izbrail idilično jasico na koncu gozdne ceste v mrazišču Medvedja draga, južno od Snežnika. Kraj k sreči ni upravičil svojega imena, ne glede temperature, kot tudi ne glede živalskega pridevnika. V resnici smo od divjadi v taboru zaznali le oglašanje jelena v petek zvečer in sledi neidentificiranega glodalca, ki je v soboto ponoči Sandiju pogrizel visečo mrežo.

Intenziven pregled terena. Foto: J. J. Cerar

Intenziven pregled terena. Foto: J. J. Cerar

Pregledovanje terena je, kljub drugačnim načrtom, potekalo nekoliko stihijsko in neorganizirano, kar pa se je izkazalo za koristno, saj je od treh ekip, ki so pregledale isto območje, vsaka našla nekaj drugega. Vreme nam je v splošnem dobro služilo, le v soboto smo se vrnili s terena izdatno premočeni. Niti to dejstvo ni za dalj časa pokvarilo vzdušja. Klubski gozdovniki so prepojeno suhljad hitro prepričali k oksidaciji, ob odsotnosti nadaljnje moče pa je v ospredje kmalu stopila dobra hrana in pijača, ter prav taka družba. Oba večera smo preživeli ob prijetnem druženju ob tabornem ognju. Pozno v noč smo reševali svet in obujali domala pozabljen običaj peke krompirja v žerjavici.

Ob večernem ognjišču. Foto: J. J. Cerar

Ob večernem ognjišču. Foto: J. J. Cerar

Tabor ocenjujemo za popoln uspeh, saj nismo nikogar izgubili ne na dostopu, ne ob pregledovanju terena v prostranih Snežniških gozdovih, nenazadnje pa bo speleološka znanost bogatejša za 4 nove jame, ki jih bomo registrirali pod kratico TMDS (Tabor Medvedja draga Snežnik). Janez Jaka Cerar.

Ohoho, nova jama, potrebna registracije. Foto: J. J. Cerar

Ohoho, nova jama, potrebna registracije. Foto: J. J. Cerar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *