Skorajšnja povezava Sistema MIG z Vrtnarijo

Postojnska jama že nekaj časa vodi na seznamu najdaljših jam Slovenije. V širši družbi je to zavedanje že tako utrdilo, da je tako rekoč preraslo v nauk o katerem se malčki podučijo že v mali šoli. Precej manjši krog ljudi pa se zaveda, da je ta rekord že nekaj časa resno ogrožen zaradi vsaj dveh sistemov, ki bodo kmalu doživeli povezavo. Eden izmed njiju je tudi sistem, ki bo nastal iz Sistema MIG in Vrtnarije na Tolminskem Migovcu.

Odkopavanje vhoda v jamo

Na podlagi povabila Dejana Rističa, sem se 24. 12. 2011 že tretjič pridružil tolminskim jamarjem pri poizkusu združitve obeh jam. Končni deli vodoravnega rovčka, ki sem ga našel pred tremi leti pod vrhom brezna na globini 350 m, naj bi namreč glede na najnovejše meritve bili samo 4 m (ja štiri metre) oddaljeni od delov Vrtnarije, ki se jim reče Capatain Cangoroo. Podatek angleške ekipe, ki je te dele nazadnje izmerila je pravil, da naj kopanje ne bi bilo težavno, potrebni sta le lopatka in transportka za odlaganje materiala, saj je dostopni rov do čela izkopa ozek.

Za vsak slučaj se nam je na akciji pridružil še tretji član, vendar v precej revni zasedbi. Izkazalo se je, da iz rovčka prav lepo vleče vendar smo po nekaj prasicah materiala kmalu naleteli na skalo tretji član pa se je prav tako kaj kmalu iztrošil. Ostalo je mogoče 1,3 m prehoda, ki ga je potrebno razširiti. Zadaj se nakazuje razširitev vendar ni gotovo kam pelje. Andrej Fratnik eden bolj izkušenih tolminskih jamarjev pravi, da je Vrtnarija okrog rovčka tako prepletena, da bi morali slej ko prej pasti vanjo. Zaradi tega kljub napornim ožinam v tej jami komaj čakamo sledečo akcijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *