LJPPV – Končno tudi zares merjenje

Po ustaljeni navadi sem moral za zagotovitev udeležbe tudi ob letošnjem že petem obisku Ledene jame pri planini Viševnik poleg klubske dopisne liste intervenirati telefonsko. Tokratnih borcev (poleg mene še Borut Jurkovič, Mojca Stritar in Milan Ferran) po mojem prigovarjanju ni ustrašil niti izraziti petkov prehod hladne fronte, ki naj bi po mojih predstavah prinesel le nekaj snežnega poprha. Resnica nas je po zgodnjem vstajanju Hostlu pod Voglom pozdravila že na poti proti parkirišču nad Vogarjem. Namesto pričakovanih 5 cm smo zabredli v približno 20 cm svežega snega, ki ga je neko vozilo že zvozilo in za sabo pustilo ledene kolesnice. Zaradi tega smo tudi z Borutovim 4×4 kombijem po različnih vrvnih manevrih do parkirišča pribredli v uri in pol namesto v 20 minutah.

Intervencije z vrvnimi manevri so bile potrebne tako rekoč na ravnem terenu

Značilna bohinjska inverzija (Foto: M. Stritar)

Nadaljevanje je bilo, izvzemši nerodno prečnico neposredno pod jamo, prav zaradi svežega snega, ki je deloma prekril kamne, lažje, čeprav nekoliko počasnejše kot običajno. Sneg je bil tudi kriv, da smo se odločili za preoblačenje v jami.

Nerodna prečnica do vhoda

Kakor omenjeno že v vabilu dopisne liste, je bil edini namen te akcije izmera čimvečjega dela jame. Zaradi nepričakovanih zakasnitev na poti smo se odločili za izmero delov od vhoda do Dvorane socialnega dialoga, kjer smo v letošnji drugi akciji zaključili meritve. Imeli smo dva merilna kompleta in smo se zato lahko razdelili v dve ekipi. Prva, Milan in Borut je merila od vhoda navznoter druga, jaz in Mojca pa sva odšla do Dvorane socialnega dialoga in merila od tam navzven.

Prečnica nad Viševnišikimi sirenami (Foto: M. Stritar)

Ta del jame smo uspeli uspešno izmeriti. S predhodnimi meritvami je po moji oceni izmerjene približno 2/3 jame. Če bo vreme ugodno, bi letos skušali stisniti še kakšno akcijo in z meritvami poznanega dela jame zaključiti.

Če so dereze prevelike... (Foto: M. Stritar)

Za materialno in fizično podporo se moramo ponovno zahvaliti Pacu, saj nam je ponovno nudil prenočišče, ki je omogočalo zgodnji start in več kot dostojen B zapisnik po prihodu v civilizacijo.

Več fotografij se nahaja v fotogaleriji: http://www.ljudmila.org/jkz/fotogalerije/gal_223/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *