Merjenje novega rova v Logarčku

V novih rovih Logarčka. Foto: Peter Japelj

Zgodilo se je v soboto 01.03.2003, ko smo se znašli na delno zasneženem parkirišču, ki je najbližje vhodu v jamo. Perota in mene je presenetil avto s postojnsko registrsko tablico v katerem je bila lepo vidna nalepka JRS. Odšla sva do vhoda in ugotovila, da so v jami že obiskovalci. Kljub temu smo se odločili da se odpravimo v jamo.Spust v vhodno brezno je potekal gladko, saj smo uporabili dve že napeljani vrvi,  dodali pa smo še dve. Kmalu smo bili pri Dietzovem oknu. V glavnem rovu smo že slišali glasove predhodnikov, ki so se dol spustili kar po starih vrveh in klinih. Mi smo vseeno namestili vrv, saj je varnost na prvem mestu. Čez nekaj minut smo že kramljali z dvema jamarjema iz Idrije, ki sta bila v jami bolj »turistično« kot raziskovalno.
Da ne bi delali drena se nas je nekaj odpravilo naprej v Južni rokav. Bilo je kar zabavno, še posebej ko smo prečkali blatna korita. Pero je med potjo slikal, še posebej si je dal opravka s prelepimi špageti. Merne točke so hitro bežale mimo nas in znašli smo se pred Južnim lijakom, ki je bil naš cilj. Brez težav smo našli vhod v še ne izmerjen rov.
Razdelili smo se v tri skupine: prva skupina je imela nalogo izmeriti rov, druga napeljati prečnico okoli lijaka in pregledati Južni rov od lijaka naprej, tretja pa je imela nalogo detajlno pregledati neizmerjen rov in odkopati neko ožino, kjer bi bilo možno nadaljevanje.
Največ dela so imeli merilci, saj je dvorana, ki se odpre takoj za ožino precej razvejana, poleg tega pa je v njej še manjša stopnja od koder vodi rov proti Južnemu lijaku. Ekipa, ki je postavljala prečnico okoli lijaka je imela seveda bolj zahtevno tehnično delo, saj ni bilo enostavno najti dobro mesto za pritrditev vrvi. Kopači pa kot po navadi: lopatka, macola, dleto, ter seveda kadilne paličice.
Iz jame smo se po uspešno opravljenih nalogah na površje vrnili po dobrih sedmih urah. Analiza akcije je sledila v gostilni Zvonček v Blekovi vasi pri Logatcu.
Sodelujoči: Kristina Jager, Igor Perpar, Nebojša Matijević, David Dereani, Mojca in Boštjan Vrviščar, Miha Staut z boljšo polovico Ines, Peter Japelj – Pero in Jože Pristavec – Joc.
Fotografije z akcije si lahko ogledate v fotogaleriji. Avtor fotografij je Peter Japelj.
Jože Pristavec – Joc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *