Črna gora 2002

Tudi v letu 2002 se je JKŽ odpravil v tujino, a tokrat v skromnejši zasedbi, saj sva potovala v Črno goro na Durmitor le dva člana, Mojca in Boštjan Vrviščar. Pridružila sva se srbskim jamarjem, članom kluba ASAK iz Beograda, ki so organizirali ekspedicijo v Jamo na Vjetrenim brdima z namenom jamo po skoraj dvajsetih letih ponovno izmeriti.

V Srbiji je znanih okrog 4000 jam, v Črni gori pa več kot 1000 jam. Najdaljša in najgloblja jama v Srbiji je Velika klisura na Kosovu. Najdaljša jama v Črni gori je Pećina nad Vražjim Firovima, najgloblja pa ravno Jama na Vjetrenim brdima, ki so jo odkrili poljski jamarji leta 1984.

Načrt jame

Jamarski tabor je bil postavljen na idealnem mestu ob izviru, v zavetju, ob poti na Bobotov kuk in le pol ure hoda od jame. Končno sva se podala v jamo tudi midva. Jama se začne z dolgimi vertikalami in se na globini okrog 300 m razdeli na dva dela. Tam sva srečala čisto premočena člana ASAK-a, ki sta ravnokar razopremila stranski rov. Povedala sta nama, da je v tem delu jame pravi »aqualand« in da je še več vode kot pred dnevi. Onadva sta se odpravila ven, midva pa sva pobrala nekaj vrvi, ki sta jih prinesla in naj bi jih potrebovali pri nadaljnjem opremljanju jame. Prišla sva do bivaka na globini 420 m, kjer se je začel meander. Vstopila sva vanj, sledila puščicam in – spet sva se znašla v bivaku. Odločila sva se, da vrvi pustiva kar tam in se vrneva na površje, saj nama je bilo že dovolj mraza in vode, ki je je bilo povsod preveč. Na razpotju sva pobrala še preostale vrvi ter jih odnesla ven. Iz jame sva prišla po petnajstih urah okrog štirih zjutraj, popolnoma premočena in utrujena. Boštjan se je v jamo podal še enkrat, ko je pomagal pri razopremljanju.

Uživanje na čudovitem črnogorskem sončku.

Udeleženci tabora

Zaradi slabega vremena ekspedicija ni popolnoma uspela, saj smo uspeli jamo opremiti le do globine 700 od skupno 900 metrov in ponovno izmeriti do globine 460 metrov.

Sicer pa smo med ekspedicijo iskali tudi nove jame v bližini tabora in na Bandijerni (2409 m) smo našli pet perspektivnih vhodov. Takrat sva zvedela še za posebej zanimiv način iskanja jam, ko jamarji opazujejo, kam letajo kavke, saj le-te gnezdijo v vhodih jam.

Boštjan in Mojca Vrviščar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *