Novoodkriti deli Predjame

Letošnje prvomajske praznike smo izkoristili za raziskovanje in merjenje novoodkritih delov Predjame. V petek, 2. maja 1997, smo se odpravili merit rove, ki so jih v prejšnjih dneh odkrili člani kluba NORIK SUB. Tomo in Igor Vrhovec, Matej Mihailovski in Boštjan Slapernik so nadaljevali z raziskovanjem v rovih, ki jih je že leta 1964 raziskoval angleški  jamar Mike Boon (član speleološkega kluba Shepton Mallet). Načrti teh rovov so objavljeni tudi v letošnji številki Naših jam.

“Norikovci” so našli prehod skozi četrti sifon. Sledi mu nekaj deset metrov dolg rov s potokom, ki se nadaljuje v vodni rov. Sifoni so dokaj kratki. Najdaljši je prvi, ki je po meritvah prej omenjenega angleškega jamarja in po naših ocenah dolg 40 m. Dolžina drugega je le 15 m, globina pa do 2 m. Tretji in četrti sifon sta okrog 30 m dolga in do 5,4 m globoka. Peti je dolg 20 m in globok  4,5 m. Vidljivost  se z globino in dolžino jame izboljšuje. Voda se občasno pojavlja v delu jame, ki je ob nizkem vodostaju sicer suh.V času naše akcije je bil ta del zalit (tj. občasni sifon, ki se pojavi med tretjim in četrtim). Po zadnjem, petem sifonu, če ne upoštevamo občasnega sifona, so že v prejšnji akciji izmerili 800 m poligona, ki obsega glavni rov in nekaj stranskih. V šesti sifon se je potopil Tomo in ugotovil, da se v globini 30 m le-ta zelo zoži, tako da je nadaljevanje vprašljivo.

Poleg glavnega smo izmerili tudi okrog 400 m stranskega rova. Ta je, za razliko od glavnega, ki sledi vodnemu toku, zelo blaten. V glavnem rovu se nanosi mulja pojavljajo le pred zadnjim, šestim sifonom, medtem ko so v stranskem nanosi zelo obsežni. Ne bi mogel reči, da je to blato, saj je bolj mešanica fine mivke in mulja. Čeprav se stranski rov glede na glavnega dviguje, so ti nanosi ogromni. To potrjuje našo domnevo, da je vir, ki napaja stranski pritok, drugačen od tistega, ki napaja glavni tok. Ta stranski pritok pa je opazen in omembe vreden le ob obilnejših padavinah.

Stranski rov se konča z blatnim zatrepom na dveh mestih, vendar to še ne pomeni, da nadaljevanje ni možno. Raziskati bomo morali še vrsto kaminov, ki so sicer lahko dostopni, vendar pa nam je zanje zmanjkalo časa. Tudi stranskih rovov, predvsem višje ležečih, nismo raziskovali, čeprav smo na njihovih začetkih opazili sigaste kope. V nekaterih delih jame se pojavljajo sigaste tvorbe, ki pa so bolj izjema kot pravilo.

Akcija je trajala kar deset ur, tako da so nam proti koncu že pojemale moči. Hoja in plazenje v potapljaški opremi ter transport druge opreme pač ni lahko delo. Domov smo se odpravili v trdi temi, zadovoljni, da smo sodelovali pri odkrivanju še neznanega in neraziskanega sveta.

Miha Celarc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *